C/. Sant Vicenç 21-23, Reus - 977 34 45 84 - Horari : . Oberts de Dilluns a Diumenge de 13.00 a 17.00 h i de Dimecres a Dissabte de 20.00 a 00.30 h

La firma reusenca va començar la seva singladura l’any 1890 i va ser una de les empreses més potents de la zona en la compra, elaboració i venda de vins, així com en la fabricació d´alcohols

Vermut Rofes va encetar l’any 1890 la seva singladura, tal com ho demostren les etiquetes i la recepta de vermut manuscrita, d’una qualitat que amb el temps l’ha mantingut a primera línia dels mercats, majoritàriament, del vermut.

El fill del senyor Pepito Rofes, nat a la Torre de Fontaubella, s’instal·là a Reus al carrer Sant Celestí, on hi havia altres magatzems de vins. En Marcel·lí Rofes Sancho, en ocasió de la Guerra de Cuba, va allistar-se voluntari, precisament perquè en aquelles guerres, com la d’Àfrica, les famílies acomodades podien permetre’s el luxe de poder lliurar els seus fills de fer la mili, mitjançant el pagament d’una quantitat de diners molt important. Va ser quan Marcel·lí Rofes, aprofitant l’oportunitat, va fer la campanya, amb la sort de poder sobreviure a aquesta.

En arribar a Reus va reunir uns bons diners que li van permetre utilitzar diversos magatzems fins que, finalment, l’any 1908 es va instal·lar al carrer Anselm Clavé, 25, molt a prop de la firma Clariana i Boqué, exportadors de vins.

L’empenta del premi de Loteria

L’any 1928 va tenir la sort que li toqués la Loteria Nacional i per aquest motiu va organitzar, en companyia de la seva filla Filomena, un viatge per tot Espanya, aprofitant, a més de gaudir del premi, per visitar els clients.

Pocs anys després, el senyor Rofes va fer una important ampliació del negoci, mitjançant la compra de les instal·lacions de la veïna empresa Clariana i Boqué, la qual cosa li va permetre expandir-se i treballar de forma més fluida. Durant la Guerra Civil no va estar de sort, ja que els seus magatzems van quedar afectats pel bombardeig, perquè algú havia informat que era una fàbrica d’avions. Potser van confondre els magatzems amb les instal·lacions militars situades al ‘Picadero’ de la plaça de la Llibertat, on es feien peces de l’aviació republicana. La gent més gran recorda el reguerol de vi que baixava pel carrer Doctor Robert i plaça de Catalunya avall.

Des de sempre es va dedicar a la compra, elaboració i venda de vins i també a la fabricació d’alcohols i a la destil·leria situada al carrer dels Jutjats. Durant anys, els envasos utilitzats eren les bótes o bocois de fusta que fabricaven ells mateixos al taller de boters. Per a l’exportació per tot Espanya disposava de dos carros de torn i un camió per als transports dintre la plaça, estacions i poblacions. Disposava de diversos vagons-cisterna de Renfe, per als transports dels productes de compra com d’expedició a l’exterior. Per a l’emmagatzematge, disposava de 15 tines (bótes molts grans) d’una capacitat entre 60.000, 45.000 i 30.000 litres, a part dels cups soterrats amb les respectives canalitzacions per als transvasaments.

El sistema de propaganda per a la clientela sempre va estar present cada any per Nadal, mitjançant calendaris. A més, Cal Rofes dels vins sempre estava present amb la seva publicitat a les festes i celebracions de Reus.

L’any 1942 van editar un ampli catàleg de fotografies en forma de reportatge de les seves instal·lacions que va caure a les meves mans i em va facilitar poder publicar-les, sota els crèdits de CAZAM (Antonio Zaragoza Mercadé), per il·lustrar el llibre Vins i licors de Reus, editat per Pragma, dirigida per Arcadi Vilella i direcció editorial d’Albert Arnavat. El llibre va ser editat el 2004 per la Cambra de Comerç de Reus, i els seus autors van ser Marc Ferran Sans, Emili Giralt Raventós i Montserrat Nadal Roquet-Jalmar.

La raó social Marcel·lí Rofes Sancho va ser la primera, succeint-la la de Hijos de Marcelino Rofes Sancho. Més tard, la societat estava formada pels fills Joan i Salvador Rofes Escoda i la participació de la seva germana Filomena. Finalment, al capdavant de l’empresa va quedar Joan Rofes Escoda, el relleu del qual el va agafar el seu fill Joan Rofes Miret –ja que l’altre germà era solter–.

Avui, els seus hereus porten l’empresa, que conserva la marca Rofes i manté el seu Vermut Rofinos reconegut mundialment. Les instal·lacions es conserven com a museu del vi, en record del que va ser, però canviant l’activitat com a establiment de restauració sota la firma Restaurant Rofes. Tot això forma part de la història reusenca dels emprenedors que han deixat petjada a la ciutat.

Article Diari de Tarragona

Vermut Rofes